Waardeoverdracht

Verandert u van werkgever én gaat u naar een ander pensioenfonds of -verzekeraar? Dan kunt u uw 'oude' pensioen meenemen naar uw nieuwe pensioenregeling. We noemen dit waardeoverdracht.

Waardeoverdracht gaat misschien automatisch
Is uw pensioen lager dan de wettelijke (afkoop)grens voor kleine pensioenen? Dan mag uw oude pensioenfonds of -verzekeraar dit kleine pensioen ook automatisch overdragen. Deze grens is € 592,51 pensioen per jaar (2024). Bekijk daarvoor het laatste pensioenoverzicht dat u krijgt van die pensioenuitvoerder. Daarop staat of u zelf iets moet doen om uw waardeoverdracht te regelen.

Wat moet u doen?

 • In dienst
  Gaat u bij een werkgever werken die is aangesloten bij Pensioenfonds Zuivel? Dan vraagt u bij ons pensioenfonds waardeoverdracht aan via Mijn pensioen.
 • Uit dienst
  Heeft u een pensioen lager dan de wettelijke (afkoop)grens voor kleine pensioenen? Dan regelen wij de waardeoverdracht automatisch voor u. Of gaat u naar een werkgever die ook is aangesloten bij Pensioenfonds Zuivel? Dan blijft uw pensioen bij Pensioenfonds Zuivel. U hoeft zelf dan niets te doen.

Zo regelt u waardeoverdracht naar ons pensioenfonds

 1. Vraag bij ons waardeoverdracht aan.
 2. Wij vragen de waarde van uw pensioen op bij uw vorige pensioenfonds of -verzekeraar.
 3. U krijgt van ons een opgave. Daarin staat hoeveel uw 'oude' pensioen waard is in onze pensioenregeling.
 4. Bent u het eens met onze opgave? Dan regelen we de waardeoverdracht voor u.

Waardeoverdracht regelen

Wat moet u weten?

 • Waardeoverdracht is niet verplicht. U mag het pensioen ook bij uw oude pensioenfonds achterlaten. U krijgt dan van dat pensioenfonds later een pensioenuitkering.
 • Waardeoverdracht kan financieel de moeite waard zijn. Of dit in uw geval ook zo is, hangt af van beide pensioenregelingen. Kijk goed naar de voorwaarden van beide regelingen: u hoeft niet meteen te beslissen.
 • Waardeoverdracht tussen 2 pensioenfondsen kan alleen als beide fondsen er financieel goed voor staan. De dekkingsgraad moet dan 100% of meer zijn. Is dit nu niet het geval? Vraag uw waardeoverdracht dan toch meteen aan!
 • Heeft u maar weinig pensioen bij ons? Dan mag BPZ dit pensioen afkopen als uw pensioen ingaat. U krijgt dan direct 1 pensioenbedrag en geen maandelijks pensioen. Dit heet afkoop. U krijgt vanzelf een brief als wij uw pensioen afkopen op het moment dat het kleine ouderdoms-, partner- of wezenpensioen ingaat.