Eerder of later

Uw pensioen gaat bij ons standaard in op de dag dat u 68 jaar wordt. U kunt bij ons met pensioen gaan tot de dag dat u 70 jaar wordt.

Wilt u eerder stoppen met werken?
U kunt met pensioen vanaf uw 57e. Uw maandelijkse pensioenuitkering wordt lager. De opbouw van uw pensioen stopt eerder, en het moet over meer jaren uitgekeerd worden. Als u eerder met pensioen gaat, krijgt u nog geen AOW van de overheid. 

U kunt ook kiezen voor een hoog-laag ouderdomspensioen
U kunt er ook voor kiezen om eerst een hogere uitkering te krijgen. En daarna een lagere uitkering. Gaat u vóór uw AOW-leeftijd met pensioen? Dan kunt u uw hogere uitkering aanvullen met een tijdelijk ouderdomspensioen. Dit tijdelijk ouderdomspensioen bedraagt maximaal 2 keer de AOW-uitkering voor gehuwden. Daarmee kunt u het gemis van een AOW-uitkering opvangen. Ná uw AOW-leeftijd krijgt u dan een lager pensioen.

Wilt u langer doorwerken?
U kunt ook langer doorwerken. Uw pensioen gaat dan later in. U krijgt dan méér pensioen per maand. Wij hoeven uw pensioen namelijk minder lang uit te betalen. U kunt bij ons met pensioen gaan tot de dag waarop u 70 jaar wordt. U stopt wel op uw 68e met de opbouw van pensioen.

Voor een deel met pensioen gaan kan ook
U kunt bij ons met deeltijdpensioen gaan. U gaat dan voor een deel eerder of later met pensioen. Voor het andere deel blijft u normaal werken.

Wat moet u doen?

  • Maak ruim van tevoren duidelijke afspraken met uw werkgever.
  • Wilt u vóór de standaarddatum met pensioen?
    Neem dan uiterlijk 3 maanden vóór uw gewenste pensioendatum contact met ons op.
  • Wilt u langer doorwerken?
    Geef dit dan aan op het aanvraagformulier dat u 6 maanden voor uw 68e van ons ontvangt.