De laatste werkdag voor je pensioen

Met pensioen gaan is een belangrijke fase in iemand zijn leven. Na jarenlang iedere werkdag naar hetzelfde bedrijf te zijn gegaan, valt dat ineens weg. Elke dag lunchen met dezelfde collega of juist even een rondje lopen in de pauze om te genieten van de buitenlucht is na het pensioen toch anders. Een goede laatste werkdag plannen is dus van belang. Dat vraagt iets van de vertrekkende collega, maar ook van de collega’s die achterblijven.

De laatste werkdag moet goed gepland worden
De laatste werkdag is een dag waarop de vertrekkende collega veel moet doen. Zo moeten er allerlei bedrijfstechnische zaken worden afgehandeld, zoals het inleveren van spullen die van het bedrijf zijn of invullen van de laatste formulieren. Maar ook moet er afscheid genomen worden van de collega’s waarmee hij of zij (jarenlang) heeft gewerkt. De laatste werkdag is dus een belangrijke maar ook drukke dag. Een dag waar je als collega’s even bij stil zou mogen staan, om er voor te zorgen dat de vertrekkende collega vertrekt met een gerust gevoel. Plan dus voldoende tijd om het afscheid goed te kunnen houden zodat de vertrekkende collega zich gewaardeerd voelt als hij de deur achter zich dicht trekt.

Het afscheid plan je met de vertrekkende collega samen
Niet iedereen is hetzelfde. Dus ook leuk afscheid nemen is voor iedereen anders. De ene wil een groot feest, een lange afscheid speech of een liedje met een abc, terwijl de andere genoegen heeft aan een bos bloemen en handdruk van de leidinggevende. Wil iemand verrast worden of houdt de vertrekkende collega graag zelf de controle? Zorg dat dit goed is afgestemd om teleurstellingen te voorkomen. Het is namelijk het moment van degene die vertrekt, dus hij of zij moet met een goed gevoel weg kunnen gaan.

Vertrekken met een feestje is een goede start van het pensioen
Het is gebleken uit onderzoeken dat mensen die het einde van hun loopbaan vieren, gelukkiger aan hun pensioen beginnen dan mensen die met stille trom vertrokken zijn. Natuurlijk is dat per persoon verschillend, maar een feestje zorgt vaak wel voor een goede stemming. Ook bij de collega’s die zelf niet met pensioen gaan, maar even een leuk moment ervaren met hun collega’s. Bij veel werkgevers is er een budget beschikbaar om iets leuks te organiseren.

Ook in een 1,5 meter samenleving is afscheid van belang
Door COVID-19 is afscheid nemen wel anders dan anders. Bij elkaar komen in een grotere groep is niet mogelijk en er moet altijd 1,5 meter afstand gehouden worden. Voorbeelden om het goed te doen zijn: - Persoonlijk afscheid op het bedrijf 1 op 1 of in kleine groepjes (indien dit veilig kan binnen de RIVM regels) - Videoboodschap: maak een video van alle collega’s met een boodschap aan de gepensioneerde. - Pensioenkrant: Verzamel verhalen en foto’s die in een krant worden gezet. - Online pubquiz: Speel een pubquiz over het bedrijf, de collega’s en de gepensioneerde. - Stuur iedereen een borrelpakket en praat via de online media om virtueel afscheid te nemen.

Een cadeau hoort erbij
In veel gevallen ontvangt de vertrekkende collega vanuit de werkgever een cadeau, een bos bloemen of een financiële bijdrage. Maar ook is het leuk om als collega’s onderling iets te regelen. Op die manier laten collega’s hun waardering blijken aan de vertrekkende persoon. Dit kan in de vorm van een bos bloemen, een uitje of een uitgebreid knutselwerk. Bedenk goed wat bij de betreffende persoon past.

Business as usual
Na het afscheid trekt de pensionado de deur achter zich dicht en gaan de achterblijvende collega’s door met hun normale werkdag. Het is voor iemand die weggaat niet altijd makkelijk om dat in één keer los te laten. Spreek daarom bij het afscheid vast een datum af om even bij te praten. Op die manier kunnen de ervaringen worden gedeeld na een paar maanden en is er een moment om naar uit te kijken.

Meer weten over hoe je met pensioen kan gaan?
Kijk dan ook www.leefjepensioen.nl. Hier vind je veel tips en informatie die helpen om het pensioen goed te beginnen.