BPZ stapt over op index met focus op maatschappelijk verantwoord beleggen

BPZ is voor de aandelenportefeuille overgestapt naar een beleggingsportefeuille waarbij de aandelen belegd worden volgens een index met de focus op maatschappelijk verantwoord beleggen. Dit gaat om de MSCI Socially Responsible Investing (SRI) Index.

Dit betekent dat belegd wordt in de 25% meest duurzame bedrijven in elke sector. Dit geldt voor zowel onze wereldwijde aandelenportefeuille als onze aandelen in opkomende markten. De wereldwijde aandelenportefeuille is een eigen mandaat dat door BNP Paribas beheerd wordt. Voor de opkomende markten is een beleggingsfonds geselecteerd omdat dit voor BPZ het meest efficiënt is. Uitgangspunt blijft in beide gevallen een passief beleid waarbij de index gevolgd wordt.

BPZ beoordeelt regelmatig hoe het pensioenfonds haar beleggingsportefeuille op basis van ESG principes kan inrichten. ESG staat voor Environmental, Social en Governance ofwel milieu, sociale aspecten en goed ondernemingsbestuur. Deze overstap is de uitkomst van een onderzoek wat het bestuur enige tijd geleden heeft opgestart.

Het bestuur heeft eerder een enquête onder de deelnemers uit laten voeren om de mening van de deelnemers over duurzame beleggen te peilen. Uit deze enquête komt naar voren dat de deelnemers een voorkeur hebben voor duurzaam beleggen, maar ook dat dit maar beperkt van (negatieve) invloed mag zijn op het beleggingsrendement. De verwachting is dat deze overstap een positieve invloed heeft op rendement en kosten.